15 tips för mental, fysisk och själslig hälsa

Jag älskar att se dig växa, utvecklas och må bättre!
Därför vill jag dela med mig av 15 viktiga punkter för att kunna skapa bra mental, fysisk och själslig hälsa

 1. Självrespekt. Lyssna till din egna behov och står upp för dom! Behöver du träna själv, i en skog-gör det!
 2. Sov gott. När du sover sorterar hjärnan intryck och kropp och hjärna läker. Grund i hälsa. Gärna 8 h om du kan.
 3. Näring. Fyll på med bra, näringsrik mat. Mat du också njuter av att tugga långsamt. Ät dig nöjd, inte proppmätt och regelbundet så energin är i balans hela dagen.
 4. Rörelse. Minska stillasittandet med rörelser två gånger i timmen. En kort stretch, tre knäböj, eller hämta ett glas vatten är finfina mini-rörelsepauser att ge kroppen
 5. Tillsammans-tid. Umgås med de du tycker om. Dela upplevelser och var i gemenskap. Flockdjuret inom oss alla älskar det.
 6. Tacksamhet. Stanna upp och känn efter vad du är tacksam för. Vad känns i hjärtat?
 7. Pausa. Att låta hjärnan få vila, kan vara att titta på ett träds lövverk i hösten, byta miljö, läsa en bok eller bara bryta lite uppgifter från de du nyss var i.
 8. Djupandas. Långt ner i magen. Sitt eller ligg och slappna av. Låt andetagen leda dig in i avslappning. Detta stärker immunförsvar och ökar lugn och ro.
 9. Öka pulsen. Kroppen är byggd för att röra sig, springa, vandra, klättra… Gör något pulshöjande och du får ökad energi, glädje och kreativitet, visst har du känt effekterna många gånger?
 10. Närhet. Ge dig själv eller någon annan en stor kram. Det lugnar nervsystemet och ökar vår trygghet. Att våga be om hjälp skapar också möjlighet till ökad närhet och trygghet, genom en djupare relation
 11. Naturen. Här har du en stor källa till kreativitet, lugn, inspiration och återhämtning. Bara några minuter i en park, skog eller lutandes mot ett träd gör skillnad. Ut och känn kraften i det!
 12. Glädje. Leenden och skratt smittar och egentligen finns det mycket komiskt i våra liv och kring hur vi lever våra liv. Vad skrattar du åt? Ägna tid åt det!
 13. Gå inåt. Ha kommunikation med dig själv. Reflektera eller/och meditera. Vad längtar du efter? Hur mår du, på riktigt? En stund att checka av läget är oerhört viktigt för att må bra.
 14. Sätt mål. Fundera på vad det är du vill. Bryt ner och sätt delmål. Checka av och njut av resan under tiden och kom ihåg att fira!
 15. Närvaro. Gör inte alla ovanstående punkter, utan att vara i upplevelsen. Var DÄR. Njut. Ta in det bästa av livet, det som DU tycker är det bästa valen för dig, just nu.

 

Vilken eller vilka punkter känns viktigt för dig just idag?